1066 Budapest, Aradi utca 2.

+36 (70) 338 8280

H-P: 08-20:00

Fogászati alkalmazás

A Digitális Volumentomográfia egy speciális, háromdimenziós digitális röntgen leképezési módszer, melyet a fogászat, a szájsebészet és implantológia, fogszabályozás parodontológia és dento-maxillo-facialis területén dolgozó szakemberek és radiológusok elvárásainak figyelembe vételével, az alsó-felső állcsont és a fogak vizsgálatára fejlesztettek ki, de kiválóan alkalmazható a fül-orr-gégészeti problémák feltárásához, vizsgálathoz egyaránt.

Mennyi sugárdózissal jár a CBCT-felvétel?

A CBCT készülékkel kényelmesen, cső alakú detektorban való fekvés és kontrasztanyag beadása nélkül, a bezártság érzését elkerülve, a lehető legpontosabb, méretarányos képet alkothatunk. Ezért a hagyományos CT felvételek 1200-3300 µSv sugárdózisával szemben a 3D CBCT már csak rendkívül alacsony 68 µSv dózissal terheli a pácienst - aminek a jelentősége ma már mindannyiunk számára első rendű.

Implantáció tervezése, fogászati implantátumok beültetése

Az eddigi fogpótló megoldások közül egyik sem bizonyult sem tartósságát illetően, sem esztétikailag olyan tökéletes megoldásnak, mint a fogászati implantátum. A CBCT képes csontkeménység mérésére is, illetve az orális implantátum tervezett helyéről 3 dimenzióban tizedmilliméter pontosságú távolságmérést biztosít. Így az ideg-pályákat véletlenül sem érintve, minimális kockázattal megtervezhető a fogászati implantátum beültetésének legideálisabb helye, iránya, valamint az implantátum mérete.

Fogászati góckutatás, patológia

Háromdimenziós leképzése révén a CBCT-felvétel a legalkalmasabb eszköz a fogak gyökerei között kialakult olyan kóros elváltozások biztos diagnosztizálására, melyek például hajhullást vagy test szerte több ízületre kiterjedő ízületi gyulladást okoznak. Sok esetben hagyományos röntgentechnológiával ezek nem, vagy csak esetlegesen lehetne felderíteni, mivel az elkészített röntgenfelvételen a kóros elváltozás képét a fog gyökere/gyökerei elfedik.

Problémás bölcsesség-fog elhelyezkedés vizsgálata

A bölcsességfogak növekedésük során gyakran fordul elő, hogy gyulladást okoznak, hely hiányában „összepréselik” a meglevő fogazatot, azaz a fogak torlódását okozzák. Ennek következtében nem lesz szép szabályos a fogív, a fogak öntisztulása az érintkező felszíneken lecsökken, aminek a következménye itt kialakuló fokozott fogszuvasodás. Ezért ajánlja sok fogorvos ennek probléma-forrásnak a megszüntetését még időben, azaz bölcsességfogak eltávolítását.

A 3D CBCT tökéletes háromdimenziós képet ad a fogíny alatt megbúvó bölcsességfog méretéről, térbeli elhelyezkedéséről, a környező anatómiai képletekhez való viszonyáról, azaz például az ér és idegképletet tartalmazó csatorna milyen távol fut az eltávolítandó fog gyökerétől. Ezen információk birtokában elkerülhetőek, megelőzhetőek az esetleges komplikációk, mint az idegsérülés következtében kialakuló esetleges érzéskiesés, s a rutin műtét valóban könnyen tervezhető és biztos, gyors lefolyású lesz.